• C

Virtualiseren

Het is voor ons een dagelijks onderwerp 'virtualiseren'. Wij virtualiseren servers.
In deze blog probeer ik het onderwerp virtualiseren in 'jip en janneke' taal uit te leggen.

Maar wat is dat dan virtualiseren? en waarom?

Waarom een server uberhaupt?
Om te beginnen hebben veel bedrijven een server. Er zijn veel denkbare situaties om een server te hebben. Ik pak hierbij een voorbeeld:

Een bedrijf van 12 medewerkers maakt roosters in Excel. Ook ontwerpt het bedrijf houten schuurtjes in een programma. De server in dit bedrijf heeft de volgende functies:
- Het deelt een gezamenlijke map zodat bepaalde medewerkers bij de Excel bestanden kunnen. En zorgt ervoor dat bepaalde medewerkers bij de map kunnen waar de ontwerpen in staan van de schuurtjes.

- Hierboven las je het al dat het om bepaalde medewerkers gaat. De server dwingt ook rechten en machtigingen af. Niet alleen voor gedeelde mappen, maar ook dat een medewerker niet zomaar programma's kan installeren. Dit zorgt ervoor dat de computer omgeving netjes blijft.

Tevens moet iedereen kunnen printen en scannen. Of misschien moeten de mensen die boven zitten in het pand automatisch op de printer boven printen en de medewerkers die beneden zitten automatisch beneden printen.

Dit is maar een paar kleine voorbeelden van wat je met een server kan en waar je die voor in kunnen zetten.

Het bedrijf met een server die ik nu hierboven schets heeft een fysieke server. Dat wil zeggen dat het een grote computer ergens in het pand heeft staan. Sommige bedrijven hebben zelfs grotere computers (servers).

Op deze servers is software geinstalleerd om het bovenstaande mogelijk te maken.

Nu kun je deze servers virtualiseren. Na het virtualiseren heb je van een fysieke server een virtuele server gemaakt. Je kunt meerdere virtuele servers op een fysieke server zetten. Dus waar je eerder mogelijk 5 fysieke servers nodig had kun je nu af met 1 fysieke server en 5 virtuele. Je kunt er ook voor kiezen om deze virtuele servers in een datacenter te plaatsen. Waarom zou je dit doen?

De voordelen zijn per situatie verschillend. Maar als we het bovenstaande bedrijf als voorbeeld nemen:

Met een fysieke server in het pand ben je afhankelijk van lokale voorzieningen. Denk aan stroom, maar ook defecten die het apparaat kan krijgen. Tevens kost het ding eenmalig behoorlijk geld, maar ook maandelijks. Je flexibiliteit is ook niet optimaal. Je kunt bijvoorbeeld wel uitbreiden, maar dat is beperkt.

Virtualiseer je dit en zet je dit in het datacenter dan kies je hardware configuratie die je op dat moment nodig hebt. Hiervoor betaal je een bedrag per maand en vaak kun je hier ook een back-up oplossing bij kiezen. Defecten heb je niet meer mee van doen. Geen stroomproblemen. En als je meer geheugen, opslag of iets dergelijks nodig hebt dan kun je opwaarderen. Uiteraard gaat daarmee de prijs per maand ook omhoog.
Maar stel dat jouw bedrijfspand in brand op gaat dan blijft jouw server omgeving beschikbaar. Je kunt vanaf een andere plek verder werken.

Dit was virtualiseren in een notendop. Wil je meer weten over het virtualiseren of (virtuele) servers in jouw bedrijf. Wij helpen je graag!

Voor de kenners, wij werken met VMware en HyperV.